Despre

MOTTO

Margareta Clipa

Viața pentru Margareta înseamnă cântec – cântecul celor mulți, care se bucură și care cântă odată cu ea.

facebook / youtube

DESPRE

S-a născut în Bucovina, localitatea Grănicești, județul Suceava, într-o familie de oameni simpli, muncitori, credincioși și iubitori de frumos, de cântec și joc.

Încă din fragedă copilărie i-a plăcut să cânte din cântecele auzite la clăcile din sat, la șezători, la nunți, la hramuri, la serbările de sfârșit de an școlar, pe scena Căminului Cultural din Grănicești. Mai târziu, între anii 1973-1977 apare pe scena Casei de Cultură din Rădăuți, împreună cu Orchestra Populară “Brădulețul” dirijată de Mircea Băncescu.

În anul 1977 obține premiul I la Festivalul „Cântarea României”, iar inspectorul școlar Ioan Paulencu a recomandat-o Ansamblului artistic „Ciprian Porumbescu” din Suceava unde în urma unui concurs a fost admisă și angajată la această prestigioasă instituție. Aici l-a cunoscut pe maestrul și folcloristul George Sîrbu, care i-a fost mentor, l-a cunoscut și pe renumitul trompetist Alexandru Havriliuc, cu care a colaborat și încă mai colaborează, scoțând la iveală nestemate folcorice.

Viața pentru Margareta înseamnă cântec – cântecul celor mulți, care se bucură și care cântă odată cu ea. În cîntecele ei veți regăsi firescul și simplitatea melosului de pură esență tărănească moștenită de la vechi rapsozi, dar și teme mai actuale izvorâte din propria existență, cuprinzând cu precădere cântecul de dor, de dragoste, de joc, de nuntă, de înstrăinare precum și cântecul bătrânesc.

Primele înregistrări le-a realizat la Radio București împreună cu orchestra Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu”, dirijor George Sîrbu. A urmat înregistrarea unui disc intitulat „Mult mi-i drag unde trăiesc” realizat la Casa de Discuri Electrecord în anul 1985.

Din 1978 pînă în prezent Margareta a înregistrat albume cu Orchestra „Ciprian Porumbescu” – dirijor George Sîrbu, Orchestra „Mugurelul” din Chișinău – dirijor Ion Dascăl, Orchestra „Folclor” din Chișinău – dirijor Anatol Golomoz, Orchestra „Lăutarii” din Chișinău – dirijor Nicolae Botgros.

„Naturalețea interpretării – tipic ornamentată – tehnica vocală și frazarea, graiul și emisia, sunt elemente stilistice care o caracterizează dându-i personalitate, originalitate, rezultând firesc popularitate, consacrarea și popularitatea din partea marelui public, precum și a specialiștilor, atât de necesare și dorite de un artist. ”
— Dirijor și folclorist – George Sîrbu
„Margareta Clipa – un nume predestinat parcă să radieze în jurul său lumină, bucurie, aidoma clipei în care sufletul vibrează privind o floare de… margaretă. Și dacă suntem tentați să-i cerem acestei gingașe flori prin fiecare petală imaculat de albă răspunsul la întrebarea: „mă iubește… nu mă iubește?”, Margareta Clipa cu aceiași imaculată culoare a sufletului său ne va spune de fiecare dată: „Vă iubesc!”, vă iubesc pe voi oamenii și vouă vă dăruiesc tot ceea ce am mai bun și mai frumos: „cântecul meu”. ”
— Realizator Radio România Actualități – Eugenia Florea
„Stăruința interpretei de a păstra și perpetua specificul folclorului bucovinean este de-a dreptul remarcabilă. În cântecele ei se regăsesc de o potrivă tipare tradiționale arhaice ca și elemente mai noi de textură melodică, dar și acestea respectând particularitățile specifice zonei. În tot acest răstimp în care s-a scurs de la debut și până astăzi, Margareta Clipa a știut să comunice cu lumea, reușind să polarizeze în jurul ei atenția publicului din sălile de concert, a specialiștilor și a tuturor iubitorilor de cântec. ”
— Redactor TVR – Elise Stan
„A luptat, a zâmbit, a plâns și a mers mai departe… A mers frumos, a fost statornică și hotărâtă, n-a prea făcut concesii deși îi este tare drag succesul… A dorit să cucerească publicul și pentru asta și-a pus mereu mintea la contribuție, pentru că ea, mintea, doar ea poate pune în valoare talentul. Margareta a privit mereu înainte, dar s-a bazat în primul rând pe tot ceea ce a învățat de la cei care au fost… de la cei pe care i-a admirat de micuță. E bine să fii apreciat, e bine să fii aplaudat și recunoscut între celebritățile zonei, dar, cu siguranță, cel mai bine este să simți, în clipele tale de liniște, că ce ai realizat nu a fost tocmai fără importanță. ”
— Realizator TVR – Mărioara Murărescu

Despre mine
Sunt ca o salcie pletoasă care se bucură de curenții vieții și totuși rămâne întotdeauna stăpână pe situație – la locul ei,cu rădăcinile adânc înfipte în pământ,unduindu-se,înnoindu-se,dar fără să se rupă sau să se clintească din loc.
Și eu am aruncat un bob de grâu românesc în marea câmpie a artei populare care a răsărit și a rodit.
Am slujit adevărul,binele și frumosul
Scena este viața mea,iar aplauzele sunt hrana sufletului.
Aplauzele reprezintă pentru un artist confirmarea valorii.
În muzică au reușit cei care au fost conștienți că scena nu este un loc pentru compromisuri.
Ca artist problema este cât transmitem din ceea ce credem către sufletul spectatorului.
Cred în destin și îi mulțumesc lui D-zeu că,mi-a dăruit calități vocale,că m-a înzestrat cu talent și așa mi-am slujit publicul cu pasiune și sinceritate.
Am încercat și cred că am reușit să promovez frumosul,autenticul,arta decentă și plină de farmec.
Cine pătrunde în codrii multiseculari ai folclorului nostru și își ia un toiag de drum și o traistă cu merinde,să nu se mire că din când în când îi vine să se așeze pe o buturugă la marginea pădurii și cu fruntea rezemată în mâini să zică:

Ardă-mi-te-ar codru des
Văd bine că s-a ales
Din tine să nu mai ies

 

Așadar ești ispitit să nu mai oprești,pe orice cărare ai pornit-o; a doinei,a cântecului bătrânesc,al baladei,al proverbelor și zicătorilor,al cântecului de joc,de dragoste și înstrăinare fiindcă nu rămâne nici un aspect din viața omului să nu-și găsească întruchipare în cântecul popular căci noi avem:

 

Hora,doina,dorul,
Colinda și plugușorul
Și avem și-o limbă sfântă
Unii-o plâng și alții-o cântă !

DISTINCTII ACORDATE

  • 2001 – Gala Premiilor Muzicii Populare Romanesti – editia I
  • 2008 – premiul VIP acordat de către revista VIP
  • 2009 – cetățean de onoare al municipiului și județului Suceava
  • Gala Muzicii Populare Romanesti – Editia a II-a – Premiul de popularitate
  • Premiile Confidential – Premiul pentru folclor
  • Distinctia „Drag de Romania mea”
  • Trofeu „Arta pentru eternitate” – Gala „Familia FAVORIT”
  • Membru de onoare al proiectului „Art by Fuego”
2
2

3
3

8
8

5
5

14
14

1
1

4
4

9
9

7
7

12
12

6
6

11
11

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this