Biografie


Date biografice

Margareta05S-a născut în Bucovina, localitatea Grăniceşti, judeţul Suceava, într-o familie de oameni simpli, muncitori, credincioşi şi iubitori de frumos, de cântec şi joc.

Încă din fragedă copilărie i-a plăcut să cânte din cântecele auzite la clăcile din sat, la şezători, la nunţi, la hramuri, la serbările de sfârşit de an şcolar, pe scena Căminului Cultural din Grăniceşti. Mai târziu, între anii 1973-1977 apare pe scena Casei de Cultură din Rădăuţi, împreună cu Orchestra Populară “Brăduleţul” dirijată de Mircea Băncescu.

În anul 1977 obţine premiul I la Festivalul „Cântarea României”, iar inspectorul școlar Ioan Paulencu a recomandat-o Ansamblului artistic „Ciprian Porumbescu” din Suceava unde în urma unui concurs a fost admisă şi angajată la această prestigioasă instituţie. Aici l-a cunoscut pe maestrul şi folcloristul George Sîrbu, care i-a fost mentor, l-a cunoscut şi pe renumitul trompetist Alexandru Havriliuc, cu care a colaborat şi încă mai colaborează, scoţând la iveală nestemate folcorice.

Viaţa pentru Margareta înseamnă cântec – cântecul celor mulţi, care se bucură şi care cântă odată cu ea. În cîntecele ei veţi regăsi firescul şi simplitatea melosului de pură esenţă tărănească moştenită de la vechi rapsozi, dar şi teme mai actuale izvorâte din propria existenţă, cuprinzând cu precădere cântecul de dor, de dragoste, de joc, de nuntă, de înstrăinare precum şi cântecul bătrânesc.

Primele înregistrări le-a realizat la Radio Bucureşti împreună cu orchestra Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu”, dirijor George Sîrbu. A urmat înregistrarea unui disc intitulat „Mult mi-i drag unde trăiesc” realizat la Casa de Discuri Electrecord în anul 1985.

Din 1978 pînă în prezent Margareta a înregistrat albume cu Orchestra „Ciprian Porumbescu” – dirijor George Sîrbu, Orchestra „Mugurelul” din Chișinău – dirijor Ion Dascăl, Orchestra „Folclor” din Chișinău – dirijor Anatol Golomoz, Orchestra „Lăutarii” din Chișinău – dirijor Nicolae Botgros.

„Naturaleţea interpretării – tipic ornamentată – tehnica vocală și frazarea, graiul şi emisia, sunt elemente stilistice care o caracterizează dându-i personalitate, originalitate, rezultând firesc popularitate, consacrarea și popularitatea din partea marelui public, precum și a specialiștilor, atât de necesare și dorite de un artist. ”

Dirijor şi folclorist – George Sîrbu

„Margareta Clipa – un nume predestinat parcă să radieze în jurul său lumină, bucurie, aidoma clipei în care sufletul vibrează privind o floare de… margaretă. Și dacă suntem tentați să-i cerem acestei gingașe flori prin fiecare petală imaculat de albă răspunsul la întrebarea: „mă iubește… nu mă iubește?”, Margareta Clipa cu aceiaşi imaculată culoare a sufletului său ne va spune de fiecare dată: „Vă iubesc!”, vă iubesc pe voi oamenii și vouă vă dăruiesc tot ceea ce am mai bun și mai frumos: „cântecul meu”. ”

Realizator Radio România Actualităţi – Eugenia Florea

„Stăruinţa interpretei de a păstra și perpetua specificul folclorului bucovinean este de-a dreptul remarcabilă. În cântecele ei se regăsesc de o potrivă tipare tradiţionale arhaice ca și elemente mai noi de textură melodică, dar și acestea respectând particularitățile specifice zonei. În tot acest răstimp în care s-a scurs de la debut și până astăzi, Margareta Clipa a știut să comunice cu lumea, reușind să polarizeze în jurul ei atenția publicului din sălile de concert, a specialiștilor și a tuturor iubitorilor de cântec. ”

Redactor TVR – Elise Stan

„A luptat, a zâmbit, a plâns și a mers mai departe… A mers frumos, a fost statornică și hotărâtă, n-a prea făcut concesii deși îi este tare drag succesul… A dorit să cucerească publicul și pentru asta și-a pus mereu mintea la contribuție, pentru că ea, mintea, doar ea poate pune în valoare talentul. Margareta a privit mereu înainte, dar s-a bazat în primul rând pe tot ceea ce a învăţat de la cei care au fost… de la cei pe care i-a admirat de micuță. E bine să fii apreciat, e bine să fii aplaudat și recunoscut între celebrităţile zonei, dar, cu siguranţă, cel mai bine este să simţi, în clipele tale de liniște, că ce ai realizat nu a fost tocmai fără importanţă. ”

Realizator TVR – Mărioara Murărescu

Distincţii

  • 2008 – premiul VIP acordat de către revista VIP
  • 2009 – cetăţean de onoare al municipiului şi judeţului Suceava
Contact

Dacă doriţi să mă contactaţi aveţi mai jos detaliile necesare.

e-mail:
margaretaclipa@gmail.com

Telefon:
0744.807.876
0744.258.066

Ultimele comentarii