Biografie


Date biografice

Margareta05S-a născut în Bucovina, localitatea Grăniceşti, judeţul Suceava, într-o familie de oameni simpli, muncitori, credincioşi şi iubitori de frumos, de cântec şi joc.

Încă din fragedă copilărie i-a plăcut să cânte din cântecele auzite la clăcile din sat, la şezători, la nunţi, la hramuri, la serbările de sfârşit de an şcolar, pe scena Căminului Cultural din Grăniceşti. Mai târziu, între anii 1973-1977 apare pe scena Casei de Cultură din Rădăuţi, împreună cu Orchestra Populară “Brăduleţul” dirijată de Mircea Băncescu.

În anul 1977 obţine premiul I la Festivalul „Cântarea României”, iar inspectorul școlar Ioan Paulencu a recomandat-o Ansamblului artistic „Ciprian Porumbescu” din Suceava unde în urma unui concurs a fost admisă şi angajată la această prestigioasă instituţie. Aici l-a cunoscut pe maestrul şi folcloristul George Sîrbu, care i-a fost mentor, l-a cunoscut şi pe renumitul trompetist Alexandru Havriliuc, cu care a colaborat şi încă mai colaborează, scoţând la iveală nestemate folcorice.

Viaţa pentru Margareta înseamnă cântec – cântecul celor mulţi, care se bucură şi care cântă odată cu ea. În cîntecele ei veţi regăsi firescul şi simplitatea melosului de pură esenţă tărănească moştenită de la vechi rapsozi, dar şi teme mai actuale izvorâte din propria existenţă, cuprinzând cu precădere cântecul de dor, de dragoste, de joc, de nuntă, de înstrăinare precum şi cântecul bătrânesc.

Primele înregistrări le-a realizat la Radio Bucureşti împreună cu orchestra Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu”, dirijor George Sîrbu. A urmat înregistrarea unui disc intitulat „Mult mi-i drag unde trăiesc” realizat la Casa de Discuri Electrecord în anul 1985.

Din 1978 pînă în prezent Margareta a înregistrat albume cu Orchestra „Ciprian Porumbescu” – dirijor George Sîrbu, Orchestra „Mugurelul” din Chișinău – dirijor Ion Dascăl, Orchestra „Folclor” din Chișinău – dirijor Anatol Golomoz, Orchestra „Lăutarii” din Chișinău – dirijor Nicolae Botgros.

„Naturaleţea interpretării – tipic ornamentată – tehnica vocală și frazarea, graiul şi emisia, sunt elemente stilistice care o caracterizează dându-i personalitate, originalitate, rezultând firesc popularitate, consacrarea și popularitatea din partea marelui public, precum și a specialiștilor, atât de necesare și dorite de un artist. ”

Dirijor şi folclorist – George Sîrbu

Ascultând-o pe Margareta Clipa
Momente de relaxare când lași la o parte preocupările tale uneori nu prea optimiste și pui un disc de pe „coperta” căruia îți zâmbește un chip frumos care te îndeamnă să-i asculți poveștile cântate cu atâta talent.
Aceasta-i Margareta Clipa – bucovineanca din Grăniceștii Sucevei!
Și nu ezita pentru că îndată îți va ajunge în suflet o voce cu inflexiuni felurite făcute să nuanțeze mai mult mesajul cântecului interpretat.
O voce care-ți schimbă propria-ți trăire, devenind atent la „tâlcul” fiecărui vers cântat care cuprinde de fiecare dată, momente din viața omului de pe plaiurile Bucovinei, cu bucuriile și durerile lui, surprinse atât de meșteșugit în repertoriul Margaretei Clipa. „Grea îi viața omului”, „Iar mă-ntorc în sat”, „Hora din Calafindești”, „I-auzi muzica în sat”, sunt doar câteva melodii din bogatul palmares al solistei, care constituie o frescă a satului bucovinean prezentată de Margareta Clipa cu mijloacele care-i sunt la îndemână: o voce cu tonalități diferite, adecvate căutătorului de folclor autentic cu grija permanentă de a nu se îndepărta de tradiția Bucovinei – tărâm binecuvântat în toate aspectele culturii materiale și spirituale.
Și așa reușește Margareta Clipa prin voce, printr-o ținută scenică pe care o apreciez de fiecare dată, cu rigoarea etnografului de profesie, prin sensibilitatea trăirii fiecărui cântec din repertoriul său, să-ți aducă ție, ca ascultător, bucuria întâlnirii cu muzica populară de calitate, interpretată minunat de o adevărată profesionistă în domeniu.

Doctor în etnologie – Angela Paveliuc Olariu

„Margareta Clipa – un nume predestinat parcă să radieze în jurul său lumină, bucurie, aidoma clipei în care sufletul vibrează privind o floare de… margaretă. Și dacă suntem tentați să-i cerem acestei gingașe flori prin fiecare petală imaculat de albă răspunsul la întrebarea: „mă iubește… nu mă iubește?”, Margareta Clipa cu aceiaşi imaculată culoare a sufletului său ne va spune de fiecare dată: „Vă iubesc!”, vă iubesc pe voi oamenii și vouă vă dăruiesc tot ceea ce am mai bun și mai frumos: „cântecul meu”. ”

Realizator Radio România Actualităţi – Eugenia Florea

„Stăruinţa interpretei de a păstra și perpetua specificul folclorului bucovinean este de-a dreptul remarcabilă. În cântecele ei se regăsesc de o potrivă tipare tradiţionale arhaice ca și elemente mai noi de textură melodică, dar și acestea respectând particularitățile specifice zonei. În tot acest răstimp în care s-a scurs de la debut și până astăzi, Margareta Clipa a știut să comunice cu lumea, reușind să polarizeze în jurul ei atenția publicului din sălile de concert, a specialiștilor și a tuturor iubitorilor de cântec. ”

Redactor TVR – Elise Stan

„A luptat, a zâmbit, a plâns și a mers mai departe… A mers frumos, a fost statornică și hotărâtă, n-a prea făcut concesii deși îi este tare drag succesul… A dorit să cucerească publicul și pentru asta și-a pus mereu mintea la contribuție, pentru că ea, mintea, doar ea poate pune în valoare talentul. Margareta a privit mereu înainte, dar s-a bazat în primul rând pe tot ceea ce a învăţat de la cei care au fost… de la cei pe care i-a admirat de micuță. E bine să fii apreciat, e bine să fii aplaudat și recunoscut între celebrităţile zonei, dar, cu siguranţă, cel mai bine este să simţi, în clipele tale de liniște, că ce ai realizat nu a fost tocmai fără importanţă. ”

Realizator TVR – Mărioara Murărescu

Distincţii

  • 2008 – premiul VIP acordat de către revista VIP
  • 2009 – cetăţean de onoare al municipiului şi judeţului Suceava
Contact

Dacă doriţi să mă contactaţi aveţi mai jos detaliile necesare.

e-mail:
margaretaclipa@gmail.com

Telefon:
0744.807.876
0744.258.066

Ultimele comentarii